fbpx
071 - 234 00 70 | Onderdeel van Totaal Transparant info@pensioennu.nl

Ben ook jij ten prooi gevallen aan uitstelgedrag en twijfel je of je wel voldoende hebt opgebouwd om na je pensioenleeftijd écht te gaan genieten? Geen stress! Of je nou erg laat begint, of er juist vroeg bij bent, meestal valt er een goede oplossing te bedenken voor een pensioentekort.

We nemen de meest voorkomende oplossingen voor een pensioentekort met je door.

 1. Lijfrente
  Je kan een aanvullende verzekering afsluiten. Een lijfrenteverzekering is vaak interessant, omdat het net als de pensioenuitkering, in termijnen wordt uitbetaald. Bovendien profiteer je direct van fiscale voordelen. Oftewel: meer geld dat je nú ter beschikking hebt.
  .
 2. Sparen & beleggen
  Je kan geld apart zetten op een spaarrekening of in beleggingen. Welke optie het beste bij jou past is afhankelijk van het risico dat je wilt nemen en het bedrag waarmee je wilt eindigen.Het voordeel van beleggen ten opzichte van sparen is dat het meer kan opleveren. Ook kan je zelf kiezen in welke fondsen je investeert, terwijl bij sparen de bank beslist waar ze je geld in investeren. Door te beleggen druk je dus een stempel. Steeds meer mensen kiezen voor duurzaam beleggen.
  .
 3. Hypotheekaflossing
  Heb je een hypotheek? Probeer deze af te lossen voor de pensioendatum. Dit zorgt voor veel lagere lasten, waardoor je met minder vermogen toch op dezelfde voet door kunt leven. Simpel, maar waar.
  .
 4. Incidentele kosten
  Kijk goed naar álle verwachtte inkomsten en uitgaven. Voor veel mensen verandert er een hoop in de loop van hun leven. Heb je bijvoorbeeld rekening gehouden met kinderen die uit huis gaan? Dit scheelt vaak zo’n 300 euro per kind per maand. Of misschien verwachten jullie een erfenis? Bij een goede pensioenplanning worden al dit soort zaken meegenomen.
  .
 5. Incidentele investeringen
  Oké, deze stap hangt nauw samen met stap 4, maar verdient toch een eigen plekje in deze lijst. Als je rekening hebt gehouden met deze ‘’incidentele kosten’’ (lees: kinderen, erfenis, meer/minder uren werken, etc.) dan weet je of er in de loop der tijd geld vrijkomt. Dit geld kan ook weer worden ingezet voor sparen, beleggen of investering in een verzekering. Rente op rente is een krachtige tool. Gebruik hem!

Bij een goede pensioenplanning wordt rekening gehouden met AOW en opgebouwd pensioen bij eerdere werkgevers. Is dat niet genoeg? Dan worden oplossingen aangedragen om het gat te dichten. Maar het allerbelangrijkste: het is een persoonlijk plan.

Geen enkele persoon leeft op dezelfde wijze. Misschien zijn jullie van plan om goedkoper te gaan wonen. Misschien wil je jaarlijks aan je kinderen schenken. Of misschien willen jullie eerder stoppen met werken. Laat je daarom altijd goed adviseren en geniet nog zo lang mogelijk van je welverdiende geld!

Wil je weten of jij een pensioentekort hebt? Klik hier voor een gratis gesprek met een expert.