fbpx
071 - 234 00 70 | Onderdeel van Totaal Transparant info@pensioennu.nl

Voor alles is er een eerste keer. Dat geldt ook voor beleggen. Ontzettend veel Nederlanders hebben in de afgelopen jaren de stap al gemaakt en hebben er geen spijt van gekregen. Sterker nog: ze vragen zich af waarom ze niet eerder zijn begonnen met beleggen…

Maar ja, nu jij nog, toch?

Jij bent immers óók tot de conclusie gekomen dat beleggen ‘heel misschien’ een optie voor je is geworden maar geheel overtuigd ben je nog niet. Want, alles wat je voor de eerste keer doet, is ‘eng’. Zeker als het om geld gaat. Het gaat om jouw zuurverdiende euro’s!

Precies voor die mensen hebben wij in dit blog een aantal zaken op een rij gezet waardoor u meer inzicht krijgt in de eerste stap op weg naar het veel strategischer opbouwen van uw vermogen.

1) Moet je rijk zijn om te beleggen?
Tja, wat is rijk? Zeg jij het maar. ‘Rijk’ is een subjectief begrip. Maar als wij een nuchter antwoord geven op die vraag, dan zeggen we: ‘Nee, je hoeft helemaal niet rijk te zijn om te beleggen!’

Je kan namelijk al voor 100 euro instappen en de meeste Nederlanders hebben dat bedrag tot hun beschikking. Dat geld hebben ze ook helemaal niet nodig als onderdeel van de buffer die je áltijd moet aanhouden in geval er thuis een noodsituatie ontstaat, zoals een plotselinge kapotte wasmachine of een onverwachte reparatie aan de auto.

Beleggen doe je met geld dat u niet direct nodig hebt.

2) Moet je jong zijn om te beleggen?
Je weet ongetwijfeld dat beleggen iets is wat je doet voor de lange termijn. Immers, beurskoersen kunnen dalen en stijgen en de kans is altijd aanwezig dat de waarde van je opgebouwde vermogen soms wat minder is geworden. Echter, op de lange termijn levert beleggen altijd meer op dan ‘gewoon sparen’.

Dat is al jaren zo geweest en dat zal – volgens alle deskundigen – ook niet veranderen. In die zin is het dus ‘gunstig’ om jong te starten met beleggen. Je hebt dan nog vele jaren in het vooruitzicht om veel op te bouwen. Tegelijkertijd zien we ook veel ‘ouderen’ die starten met beleggen. Ze hebben bijvoorbeeld een scope van 10 jaar en dat is prima.

Iedereen kan beleggen. Voor studenten is het zelfs al de normaalste zaak van de wereld.

3) Moet je verstand hebben van beleggen?
Welnee. Je hebt het al druk genoeg met je dagelijkse leven en je hebt al helemaal geen tijd om elke dag Het Financieel Dagblad tot op de letter uit te pluizen of de beurskoersen van de AEX op het NOS-journaal te volgen. Je laat de te maken keuzes gewoon over aan een professionele partij, die elke dag bezig is met beleggen en precies weet wat te doen.

4) Moet je (extra) belasting betalen als je belegt?
Het antwoord is ‘Ja’ en ‘Nee’.

Als je ervoor kiest om te gaan beleggen waarbij je het ingelegde vermogen kunt opnemen op het moment dat jij dit wilt, dan dien je dit vermogen mee te tellen in Box 3. Er kan dus op een gegeven moment sprake zijn van vermogensrendementsheffing dat je met de fiscus moet afrekenen. Gelukkig wordt deze grens per komende 1 januari 2021 verhoogd en dat is zeer goed nieuws voor de kleine belegger!

Als je belegt op een geblokkeerde rekening, bijvoorbeeld voor je pensioenopbouw, dan mag je de inleg zomaar aftrekken van je aangifte inkomstenbelasting. Je betaalt dan dus over dat jaar letterlijk minder belasting!

5) Moet je stressbestendig zijn?
Ook hier geldt de definitievraag: wat is ‘stress’?  Zegt jij het maar! Wij zijn er van overtuigd dat er in het dagelijkse leven in ieder geval nog veel stressvollere zaken bestaan dan ‘beleggen’. Want sowieso (en we herhalen het nog maar eens) beleg je alleen met geld dat je niet direct nodig hebt voor andere (dagelijkse) zaken. En, je belegt al helemaal niet met geleend geld. Als je je daarvan bewust bent, dan is er geen reden voor stress: want jij weet dat je belegt voor de lange termijn. Je raakt niet zo snel in paniek als de beurskoersen even dalen.

Ter vergelijk: als de voetballers van het Nederlands Elftal een keer een wedstrijd verliezen, dan betekent dit toch niet dat ze geen Europees kampioen meer kunnen worden?

6) Moet je bereid zijn om veel risico te nemen?
Ook dit is niet zo. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een wat offensiever risicoprofiel. Ja, vanuit financieel perspectief bezien loop je dan wat meer risico maar tegelijkertijd is de kans op meer rendement ook groter. Zo simpel is het eigenlijk.

Benieuwd geworden naar de mogelijkheden? Wij stellen gratis een persoonlijk risicoprofiel voor je op!